بعد از اکتشاف یک معدن و تهیه مدل زمینشناسی از کانسار، در صورتیکه روش روباز برای استخراج آن کانسار در نظر گرفته شود، نوبت به طراحی و برنامهریزی تولید میرسد. در این مرحله، محدوده نهایی معدن مشخص شده و سپس با توجه به عیار یا عیارهای حد بهینه در سالهای مختلف و همچنین ظرفیتهای موجود، برنامهریزی برای تولید انجام میشود.هدف از برنامهریزی تولید در معادن، تعیین الگوی استخراج بهینه از معدن است به گونهای که علاوه بر این که بالاترین سود اقتصادی عاید معدن میشود، محدودیتهای تولیدی موجود نیز ارضاء شود. این محدودیتها شامل موارد زیر است:
- محدودیت ظرفیت استخراج
- محدودیت ظرفیت کارخانه فرآوری
- محدودیتهای مربوط به عیار/ عیارهای کارخانه فرآوری
- محدودیت زاویه شیب
زمان استخراج بلوکها و مقصد آنها بعد از استخراج، نهتنها مقدار جریان نقدینگی معدن را در هر سال تعیین میکند، بلکه برنامهریزی برای تولید در سالهای بعد را نیز متاثر خواهد ساخت. پس تصمیمی که امروز برای استخراج یک قسمت از معدن گرفته میشود، بر عملیات استخراج و بهرهبرداری از معدن در سالهای آتی، تاثیر خواهد گذاشت.اما محدوده نهایی معدن با بالاترین ارزش اقتصادی، زمانی مشخص میشود که ارزش اقتصادی بلوکها مشخص شده باشد. ارزش اقتصادی بلوکها نیز وابسته به زمان استخراج (سکانس استخراج) آنها است و سکانس استخراج بلوکها نیز زمانی مشخص میشود که محدوده نهایی معدن قبلاً بهدست آمده باشد رابطه بین این سه پارامتر در شکل (۱-۱) نشان داده شده است.
پس فرآیند طراحی و برنامهریزی معدن، یک فرآیند بهینهسازی چند متغیره بوده و نیازمند حل همزمان است. متاسفانه این مسئله به راحتی قابل حل نیست. بعد از سه دهه تلاش مستمر، هنوز مسئله طراحی و برنامهریزی تولید در معادن روباز با در نظر گرفتن همه جوانب به صورت همزمان، یک مسئله لاینحل باقی مانده است. روش معمول برای حل این مسئله بدین صورت است که با فرض یک عیار حد مشخص و تخصیص ارزش اقتصادی به هر بلوک، محدوده نهایی معدن با الگوریتمهای کارآ مثل الگوریتم لرچ و گراسمن یا جریان شبکه حل میشود. بعد از تعیین محدوده نهایی معدن، سکانس استخراج بلوکها مشخص خواهد شد. حال دوباره با استفاده از سکانس استخراج به دست آمده در مرحله قبل، ارزش اقتصادی بلوکها به دست آورده شده و این فرآیند آنقدر ادامه مییابد تا پس از دو مرحله تکرار به طرح واحدی برای استخراج برسیم. این برنامه، در واقع همان برنامه نهایی برای استخراج معدن است. پس مراحل طراحی و برنامهریزی تولید برای یک معدن به شرح زیر خلاصه میشود :
برای مشاهده کامل این مطلب به ادامه مطلب بروید
:: موضوعات مرتبط:
مطالب آموزشی ,
استخراجی ,
اکتشافی ,
فرآوری ,
,
:: برچسبها:
طراحی ,
برنامهریزی ,
تولید ,
معادن ,
روباز ,
برنامه ریزی بلند مدت ,
برنامه ریزی میان مدت ,
برنامه ریزی کوتاه مدت ,
:: بازدید از این مطلب : 5822
|
امتیاز مطلب : 1
|
تعداد امتیازدهندگان : 1
|
مجموع امتیاز : 1